fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Jan Henk van der Velden is sinds augustus 2017 directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. Het Utrecht Science Park is met meer dan 28.000 werknemers (en meer dan 55.000 studenten)het grootste sciencepark van Nederland.

0610414847

janhenk.vandervelden@utrechtsciencepark.nl

Innovatie en onderzoek tijdens  Utrecht Science Week

10 oktober 2024 | 2 minuten lezen

“Waarom zijn jullie eigenlijk gestart met de organisatie van de Utrecht Science Week?”, vroeg de journaliste van het AD eind september voorafgaande aan de start van de Utrecht Science Week.

Inmiddels kijken we terug op de vierde editie met tientallen events. Een unieke kans om kennis te maken met wetenschap en innovatie in Utrecht. Lezingen, rondleidingen, dialoogsessies, paneldiscussies en kennismarkten werden heel goed bezocht, over actuele thema’s als preventieve gezondheidszorg, klimaatverandering en proefdiervrije innovatie. Onderwerpen waar op het Utrecht Science Park dagelijks met vereende krachten én met hart en ziel aan wordt gewerkt door kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en research & development (R&D)-bedrijven.

Met de Utrecht Science Week willen we dus aan het brede publiek laten zien wat de meerwaarde is van de unieke kennisconcentratie op het Utrecht Science Park. Zo was er een  maximaal aantal van 200 bezoekers bij een publieksevent “Ziekenhuis van de Toekomst”, waar het UMC Utrecht liet zien hoe je eigen cellen in de toekomst als medicijn ingezet kunnen worden. Het laat zien dat we in Utrecht voorop lopen op het gebied van “regeneratieve geneeskunde”.

‘Met de Utrecht Science Week willen we aan het brede publiek laten zien wat de meerwaarde is van de unieke kennisconcentratie op het Utrecht Science Park’

Biotechbedrijf Genmab vertelde hoe de labs en gezondheidszorg van de toekomst eruit zien en hoe automatisering, digitale transformatie en Artificial Intelligence (AI) een revolutie teweegbrengen.

De Utrecht Science Week werd in het weekend van 5 en 6 oktober weer afgesloten met het jaarlijks terugkerende “Weekend van de Wetenschap”. Duizenden bezoekers genoten van proefjes, workshops en rondleidingen om kennis te maken met verschillende aspecten van de wetenschap. Universiteit Utrecht (en Botanische Tuinen), Hubrecht Instituut, Westerdijk Instituut, UMC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Prinses Máxima Centrum en KNMI openden daarvoor hun deuren voor een uniek kijkje achter de schermen.

Naast het brede publiek werd ook ingezet op events waarbij wetenschappers vanuit disciplines bij elkaar komen. Juist interdisciplinaire samenwerking tussen de organisaties op het Utrecht Science Park, van kennisinstellingen tot bedrijven, leidt tot baanbrekend onderzoek en bijvoorbeeld betere vooruitzichten voor mens en dier met kanker of nieuwe toepassingen op het gebied van duurzaamheid.

Kortom, de Utrecht Science Week voldoet volledig aan de verwachtingen zoals we deze in 2021 hebben geschetst. Afgelopen editie was een nog groter succes dan vorig jaar en wordt dus ook komende jaren vervolgd.

Tot volgend jaar!

OntwikkelingenDienstverleningOnderwijs & CultuurUtrecht