fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Walrick Halewijn, betrokken Amersfoorter vanaf geboorte, sinds 1979 horecaondernemer, bestuurslid bij diverse organisaties en voorzitter van de ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort. (Mede)eigenaar van De Observant, KAdEcafé en Grand Café Halewijn. En: Gouden Parel van Amersfoort 2018!

walrick@observant.nl

0642111830

Back to School

5 juli 2023 | 2 minuten lezen

In de vorige column had ik het over veiligheid als basisbehoefte. Net boven die basis van de piramide van Maslow staat scholing, wat mij betreft. Op een goede opleiding kun je bouwen. Maar dan moet die opleiding wel met je vak te maken hebben. Als startende ondernemer moest ik in 1979 voldoen aan handelskennis (middenstandsdiploma) en vakbekwaamheid cafébedrijf. Met beide diploma’s op zak kon ik een café beginnen. Wat ik veel belangrijker vind, is dat je de basisprincipes van je vak leert en dan in de praktijk onderwezen wordt door een leermeester. Je leert als krullenjongen van de vakbekwame timmerman. In de horeca gaat het precies zo. Geen opleiding is zo goed als leren in de praktijk onder de hoede van een vakman of -vrouw. Hoe de zaagmachine werkt leer je beter van een timmerman dan van een schoolmeester. Veel inspirerender dan leren in de schoolbanken met een berg onbruikbare theorie erbij van docenten die schijnbaar het contact met de werkelijkheid al tientallen jaren kwijt zijn. De praktijk is up-to-date. De leermeesters zorgen voor permanente educatie. Leerlingen op school lopen snel achter, omdat het vak vooruitgaat en de kennis achteruitloopt.

‘De school moet terug naar school’

En dan nog iets. Alles wat je leert op school wordt met een examen gecontroleerd. Onder geweldige stress moet je presteren en
opgedane – veelal overbodige – kennis reproduceren om het daarna weer snel te vergeten. Dat moet toch anders kunnen? Geen examen meer, maar alle kennis die is blijven hangen neem je mee en daarna kun je certificaten halen voor deelonderwerpen. Op je vakgebied. De certificaten zijn de waardering van je vakkennis verkregen door ervaring. Zo leid je vaklui op in elke ambacht. Uitzonderingen hierop zijn misschien medisch specialisten en dokters die veel “boekenkennis” moeten vergaren. Maar ook voor hen is leren in de praktijk een wezenlijk onderdeel van wat zij weten en kunnen.

Zo is er maar één die terug naar school moet. Dat is de school zelf. Een leven lang leren spreekt mij meer aan. Telkens de kennis vergroten door binnen de eigen belangstelling te leren. Dat houdt je bij de tijd.

InterviewHoreca & RecreatieRestaurant/ barEemvallei