fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Barend Salemink is specialist in bedrijfswaarderingen. Hij is partner en mede-eigenaar van  Talanton. Motto: “Tijd en geld kun je maar één keer uitgeven, dan kun je er maar beter goed over hebben nagedacht.”

salemink@talanton.nl

020-800 6566

Een leven lang leren - leren leven

11 juli 2023 | 2 minuten lezen

In het kader van het thema van deze editie –  “back to school” – ging ik terugkijken hoe ik eigenlijk business valuator geworden ben.

Na mijn HEAO-opleiding begon ik bij Akzo Nobel en daar werden alle mogelijkheden geboden om verder te studeren aan de Erasmus Universiteit. Zo gezegd, zo gedaan en dit keer met een leuk maandsalaris in plaats van de basisbeurs aangevuld met (al dan niet incidentele) bijbeunbaantjes.

Na een aantal jaren avondstudie studeerde ik af en kreeg ik de mogelijkheid om aan de RSM de studie Business Valuation te doen. Toen wist ik het zeker: hier ligt mijn passie. Ik stapte over naar Rabobank en daar kreeg ik het interne managementprogramma aangeboden om in te stromen als directeur en vervolgens specialiseerde ik mij in de zwaarste risk-management-cursus die er was: Financial Risk Management. Die opleidingen werden ook binnen getikt.

Maar wellicht waren de leukste opleidingen wel de Excel- en Powerpointcursussen. Die geven direct en snel resultaat in het dagelijkse werk. En recentelijk nog PowerBI … wat een toffe tool is dat!

Superleuke opleidingen allemaal.

Maar … zo terugkijkend zie ik dat dit allemaal cognitieve opleidingen zijn. Nu is dat ook een groot deel van mijn vak, maar steeds vaker vragen mijn cliënten wat anders van mij dan uitkomsten van rekensommen alleen.

‘Nu betekent back to school de weg naar het meditatiekussen’

Zij willen oplossingen waarbij sommetjes slechts een deel van de oplossing zijn. Steeds vaker komen onderwerpen naar voren als: besteed ik mijn energie in mijn bedrijf nu echt goed? Wat is nu echt belangrijk voor mij, voor mijn gezin, voor mijn medewerkers en klanten? Hoe komen niet alleen ik, maar ook mijn stakeholders goed uit de race?

En eerlijk gezegd, die vragen stel ik mijzelf ook.

Daarom ben ik een heel ander type opleiding gaan doen, namelijk zen-meditatie. En ik heb ontdekt dat het zitten op een mediatiekussen bij Zen.nl in Amersfoort gewoon keihard werken is, zowel fysiek als mentaal. Het vereist vooral de “just do it”-mentaliteit die ondernemers zo kenmerkt. Misschien dat zen mij juist daarom zo aanspreekt. Het bereiken van concreet en merkbaar resultaat.

En het resultaat mag er zijn: mijn energieniveau is flink gestegen en ik merk dat ik steeds beter in staat ben mijn klanten niet alleen op de “sommetjes” bij te staan, maar ook op waardegedreven levensvraagstukken. Een hele nieuwe dimensie in ons advieswerk. En zeker een hele mooie.

Back to school betekende voor mij veelal de weg naar de collegebank. Nu betekent back to school de weg naar het meditatiekussen.

Een fijne zomer gewenst.

InterviewDienstverleningFinanciële dienstverleningUtrecht