Paul Oosterlaken is directeur van Kiremko uit Montfoort.
po@kiremko.com
Familiebedrijven
Maar liefst 61 procent van de bedrijven in de provincie Utrecht zijn familiebedrijven. Met deze informatie in mijn achterhoofd mag ik een column schrijven. Mijn eerste gedachte was: leuk, maar hoe lang nog? Want in Nederland ben je als ondernemer aangeschoten wild. In Den Haag worden ondernemers als pinautomaat gebruikt. Afgeschilderd als graaiers en zakkenvullers over de rug van de arme medewerkers die uitgebuit worden. Iedereen praat over de megawinsten die ondernemers zouden verdienen en het geld zou tegen de plinten klotsen. De linkse blaadjes nemen deze sprookjes gretig over.
Als de Tweede Kamer zijn zin krijgt, zal er van die 61 procent weinig overblijven. Als eerste moet het boerenbestand om zeep geholpen worden. Ook dat zijn familiebedrijven. Bedrijven die onze voeding produceren. De politici in ons land vinden het een prima idee dat wij voortaan onze voeding importeren uit andere landen. Dat de natuur dáár nog veel meer onder zal lijden, maakt ze niets uit of ze kiezen ervoor om het niet te zien. Daarnaast is onze overheid druk op zoek naar geld om de hobbyprojecten van de politieke partijen te financieren. Bij het uitdijende bestand aan overheidsdienaren is niets te halen. Die worden al betaald van de belastingen die anderen opbrengen. Er is maar één plek waar gepind kan worden en dat is bij het bedrijfsleven.
In Den Haag doen ze aan wensdenken en wordt nogal eens vergeten dat we twee jaar corona-ellende achter de rug hebben en dat vele familiebedrijven nog druk zijn om de coronaschulden weg te werken, als ze daar überhaupt toe in staat zijn en niet voortijdig omvallen. De corona-ellende werd gevolgd door een oorlog in Oekraïne waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen. Deze oorlog leidde weer tot een enorme inflatie door onder andere de gestegen energie- en grondstofprijzen, wat weer zeer grote loonstijgingen met zich meebracht. Begrijpelijk, want de medewerkers moeten wel in staat zijn te voorzien in hun onderhoud. Maar je hebt er als ondernemer wel mee te dealen.
Zo’n beetje 95 procent van onze omzet komt uit het buitenland. Ik mag aan onze klanten gaan uitleggen dat de servicetarieven van onze monteurs met tien euro per uur omhoog gaan terwijl een Indiase monteur tien euro per dag verdient. Ze verklaren ons daar echt voor gek, maar ik heb geen keus.
Allemaal erg leuk al die maatregelen op de postzegel die Nederland is, maar doorgaan op de huidige weg zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het aantal familiebedrijven in ons land spoedig en zeer drastisch zal dalen. Daar worden de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer volgens mij erg blij van. Ze vergeten echter dat deze bedrijven ervoor zorgen dat medewerkers een baan hebben en als gevolg daarvan belasting kunnen afdragen. Het om zeep helpen van die bedrijven zal er uiteindelijk toe leiden dat er minder belastinginkomsten zijn en er geen geld overblijft om al die leuke hobby’s te financieren.