fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Frans van Seumeren is ondernemer, redder en eigenaar van fc utrecht. frans houdt van uitdagingen, ook op sportief vlak!

Familiebedrijven

3 oktober 2023 | minuten lezen

Als het gaat om familiebedrijven, ben ik misschien bevooroordeeld. Ik ben namelijk een exponent van generatieslange familiebedrijven. Mijn beide betovergrootvaders waren respectievelijk koopman en de ander bezat een tuinderij. Het ondernemerschap, maar voornamelijk specifieke kernwaarden van familiebedrijven, zijn mij met de paplepel ingegoten. Het vreemde is dat ik dit tot ik ongeveer twintig jaar oud was, nooit onderkend heb. Pas vanaf toen ben ik tot de ontdekking gekomen dat het spelenderwijs in mijn jeugd tot mij gekomen is.

Ik weet nog goed dat mijn vader door de verkoop van een bedrijf als betalingsmiddel een groot aandelenpakket van het beursgenoteerde Hoogovens had ontvangen. Mijn vader was doodzenuwachtig over het moment op waarop hij de aandelen het beste kon verkopen. Ik was toen twaalf jaar oud en kan me nog herinneren dat ik toen al elke dag in de krant keek naar de ontwikkeling van het aandeel, niet realiserend dat dit een soort leerproces voor me was.

‘Je gaat de kip met de gouden eieren toch niet slachten?

Kernwaarden van een familiebedrijf zijn langetermijnvisie, zorgplicht naar werknemers, korte beslissingslijnen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit in tegenstelling tot veel beursgenoteerde ondernemingen. Daar is sprake van een korte termijnvisie, waar winst voor de aandeelhouders allesbepalend is. Niet alleen in Nederland, maar ook in de grootste economie van Europa, Duitsland, zijn familiebedrijven de aanjagers van de economie. In beide landen wordt zestig procent van de bedrijven door familie bestuurd. Zelfs zzp’ers, waar er inmiddels al zo’n 1,5 miljoen van zijn, zou je onder de noemer familiebedrijven kunnen laten vallen.

De arbeidsethos bij al deze bedrijven is enorm groot en moet mijn inziens door de overheid krachtig gestimuleerd worden. Helaas zien we meestal het tegenovergestelde gebeuren. Er zijn in de politiek steeds terugkomende discussies over extra belastingen bij opvolging en erving. Wat meer respect voor de motor van de economie zou op zijn plaats zijn. Je gaat de kip met de gouden eieren toch niet slachten?

Door de inflatie, de hoge rente, het personeelstekort en de sterk gestegen lonen, zijn de zorgen voor familiebedrijven momenteel al groot genoeg. Denk dus goed na op welke partij je straks gaat stemmen. Doe het in ieder geval op een partij die het midden- en kleinbedrijf waardeert en er het belang van inziet.

OntwikkelingenZorg & WelzijnSportUtrecht