Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel
GERESTAUREERD STOOMGEMAAL WIL HAAR DEUREN VAKER OPENEN
26 augustus 2021 | 1 minuten lezen

Het stoomgemaal Teylingens, dat tussen Woerden en Kamerik ligt, wordt al sinds 2008 door een grote groep vrijwilligers gerestaureerd. De restauratie is bijna afgerond. De stoomketel moet nog aangepast worden en dan wordt een lang gekoesterde droom van de stichting werkelijkheid; een op stoom werkend gemaal. Het gemaal wordt daarmee het negende en laatste stoomgemaal in Nederland.

Het gemaal ­– dat voor veel inwoners uit de regio nog steeds een onbekend stukje erfgoed is – staat al sinds 1871 op deze plek. ‘Dankzij de restauratie heeft het gemaal weer dezelfde uitstraling als op de originele tekeningen’, vertelt Wim de Rooij. ‘Een bezoek aan het Gemaal Teylingens is een belevenis. Het gemaal zelf is een pareltje van vernuft en nostalgie en in het zojuist gereedgekomen bezoekerscentrum “De Kolenloods” kom je met moderne audiovisuele hulpmiddelen meer te weten over de context, de techniek, de mensen en de historie van het gemaal; hoe houd je droge voeten in de polder.’

‘De wens om vaker open te gaan was er altijd al, maar met het beschikbaar komen van het bezoekerscentrum wordt deze wens nog groter’, aldus Wim de Rooij.

‘Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwilligers. We komen graag in contact met mensen die als gids het gepassioneerde verhaal van het gemaal willen vertellen, ons willen helpen met het onderhoud van het buitenterrein of koffie willen schenken voor de bezoekers. Dit industrieel erfgoed is het waard om behouden te blijven.’

Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar info@stoomgemaalteylingens.nl of bij een bezoek aan het gemaal op zaterdagochtend zich te melden bij één van de vrijwilligers.

OntwikkelingenSamenwerkingOnderhoudOnderwijs & CultuurWoerden