Quote_teken_links

HOEFAKKER MAAKT ZUIDAS GROENER MET SMARTCITYTREES©

Hoefakker Boomspecialisten en Buitenruimte uit de Bilt heeft de gemeente Amsterdam geholpen met het vergroenen van de Claude Debussylaan aan de Zuidas. Hoefakker maakte deel uit van het projectteam en er is gebruikgemaakt van de eigen SmartCityTrees© totaaloplossing. Op 16 januari 2020 is gestart met de uitvoering van ongeveer twee weken.

De laan heeft zich ontwikkeld tot het horecahart van Zuidas. Hierdoor was vanuit ondernemers de behoefte aan meer zitgelegenheid en groen. Omdat er onder het straatniveau parkeergarages zijn, was het planten van bomen in de volle grond geen optie. SmartCityTrees© van Hoefakker bood daarbij een oplossing. ‘Hiermee zijn bomen en beplanting bijna op bijna iedere plek mogelijk’, aldus Aalt van Loo (Adviseur/ Boomspecialisatie). Op de Zuidas is gekozen voor de combinatie van boombak, speciaal Hoefakker Boombakmengsel© en Smart City bodemvochtsensor©. Hierdoor is realtime monitoring op afstand mogelijk. 

Kiezen van juiste bomen en planten
Bij de plannen en het ontwerp is er door Gemeente Amsterdam rekening gehouden met de omstandigheden in de Claude Debussylaan. Er is weinig zon en veel wind. Qua beplanting is er door het projectteam goed nagedacht over welke bomen en planten het goed doen onder de omstandigheden. Er is uiteindelijk gekozen voor een mix van onder o.a. grove den, krentenboompje, iep, duindoorn en Choisya. Projectpartner Drielanden Bomen was verantwoordelijk voor het uitzoeken en individueel merken van de planten. Een ontwerper heeft zich voor de handgemaakte boompotten laten inspireren door een buurt in Kings Cross in Londen. Hoefakker heeft op zijn beurt met de gemeente verdere afspraken gemaakt over toekomstig onderhoud, bemesting en watergeven. Directeur Arno Hoefakker zegt over het project: ‘In dit project waren veel verschillende partijen betrokken. Besprekingen met soms wel vijftien man verliepen wegens corona veelal online. Dan is het mooi om te zien dat de uitrol in de praktijk nagenoeg vlekkeloos verloopt.’