fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt
Leusdens bedrijf “verbiedt” kopje koffie halen voor collega’s
18 september 2024 | minuten lezen

Een bericht van het bedrijf Proces Bouwers uit Leusden ging afgelopen weken viraal op LinkedIn. Jos Loock, oprichter van het bedrijf, stelde dat bij hen op kantoor de regel geldt dat je geen drinken mag halen voor je collega’s.

Loock noemt het “triest sociaal gewenst gedrag” en geeft een aantal redenen waarom je niet zou moeten willen dat collega’s drinken voor elkaar halen. Allereerst: je stoort iemand in zijn werk. ‘Wist je dat het gemiddeld 23 minuten kost om weer op hetzelfde niveau van concentratie te komen?’, aldus Loock in zijn statement. Een andere belangrijke reden is volgens hem dat je je collega daarmee zijn of haar eigen moment van beweging ontneemt, terwijl het zo belangrijk is om af en toe van je bureaustoel op te staan. Nog een bijkomend voordeel is volgens hem dat je vaker bij het koffiezetapparaat te vinden bent, de ideale plek voor social talk.

Hoewel de “regel” al 2,5 jaar geleden werd ingevoerd bij Proces Bouwers, kreeg het bericht dat Loock erover schreef in korte tijd meer dan 2000 likes, 400 commentaren en 27 reposts. In een interview met de AD Amersfoortse Courant stelt Loock dat hij het bericht wel een beetje had op een manier had opgeschreven die reacties uitlokt. ‘Binnen ons bedrijf zijn we heel erg met productiviteit bezig’, zo zegt hij op AD.nl. ‘We automatiseren processen. Vaak proberen iets te verbeteren, terwijl het helemaal niet meer doen misschien wel de snelste weg is. Dat geldt dus ook voor drinken halen voor elkaar.’

Uit onderzoek van TNO van februari bleek dat Nederlanders Europees kampioen “zitten” zijn. Meer dan een kwart van de Nederlanders (26 procent) zit meer dan 8,5 uur per dag, tegenover 11 procent van de andere Europeanen.

Foto ter illustratie.

Eemvallei