Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Erik Kaper is eigenaar bij AKA Assurantiën. Samen met zijn team adviseert hij mkb-ondernemers over zakelijke verzekeringen en hypotheken.

erik@adviesvanaka.nl

0348410302

Energie

3 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Lang geleden, toen ik nog geen grijze haren had, wilde ik rond mijn vijftigste stoppen met werken. Noem het maar jeugdig optimisme, ha ha.

Nu ik die leeftijd net gepasseerd ben, zou ik er eigenlijk niet aan moeten denken om niet meer te werken. Vakantie vieren is leuk, maar wat doe je dan als je twaalf maanden per jaar vakantie gaat vieren?

Werken kost me energie, maar geeft mij ook veel energie terug. Ik moet wel toegeven dat ik medio 2008-2014 (crisis) aardig de bodem van het krijgen van energie bereikt had. Met twee kantoren (verzekeringen en makelaardij) had ik me in twintig jaar werken aardig afgebeuld. Ik voelde dat aan mijn hele lichaam. De ballen thuis hooghouden met jonge kinderen en twee kantoren, het was wat veel en de balans was ver te zoeken. Toen heb ik een wijs besluit genomen: ik ben gestopt met het makelaarskantoor in Woerden en teruggegaan naar één locatie. Doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben: zakelijk verzekeren en hypotheken.

‘Wist je dat een zieke medewerker je tussen de 250 en 400 euro per dag kost?’

Wil je lang kunnen blijven werken, dan is vitaliteit enorm belangrijk. Nu ben ik zelf behoorlijk sportief. Hardlopen gaf mij altijd een moment van ontspanning en inspanning. Een mooie balans tussen werk en privé. Totdat mijn lichaam tegen me zei; vriend, doe het maar lekker zelf. Een sportief dipje. Maar met hulp van de goede sportfysiotherapeut Ruud en wijziging van mijn sportbehoefte, gaat sporten nu weer prima.

Ik denk dat hetgeen ik hier vertel niet heel veel anders is bij veel van mijn collega-ondernemers, maar ook bij hun medewerkers. Balans tussen werk en privé is enorm belangrijk. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Wist je dat een zieke medewerker je tussen de 250 en 400 euro per dag kost? Loon, productieverlies, kosten van vervanging en verzuimmanagement. Uiteraard hebben wij daar een mooie verzuimverzekering voor. Maar als register adviseur duurzame inzetbaarheid (RADI) kan ik je vertellen dat het beter is te voorkomen dan te genezen.

Probeer er daarom eens proactief naar te kijken. Hoe houd ik mijn medewerkers gezond op de werkvloer, maar ook privé? Denk daarbij aan voeding, roken, sport, opleiding (uitdaging) en ook staand en zittend werk. Bij een goede balans neemt de belastbaarheid toe en zul je zien dat je op je verzuimkosten gaat besparen. Ik heb veel goede ideeën over hoe je dat kunt bereiken. Belangrijkste vraag is misschien nog wel: geef je zelf het goede voorbeeld? 

OntwikkelingenDienstverleningFacilitaire dienstverleningWoerden