Hex by Paul & Inge is een toplocatie waar mensen graag genieten van een goed verzorgd, kwalitatief diner, een fijne lunch, of gewoon een lekkere kop koffie. De zaken draaien zeer goed, maar dat weerhoudt chef-kok Paul en gastvrouw Inge Janmaat er niet van om te blijven vernieuwen. Next step? Een vergaderruimte voor hun zakelijke gasten, aangevuld met een horecaconcept naar wens.
We spreken Paul en Inge bij Hex in Oudewater, een op en top sfeervolle locatie waar je met plezier kunt neerstrijken voor een kop koffie, een smaakvolle lunch of een gezellig diner. Het pand van Hex is absoluut noemenswaardig; je hebt vanaf het riante terras zicht op het historische herenhuis en óók van binnen zorgt het interieur voor positieve verbazing. Niet zo gek ook, want voor de inrichting werd het bekende Studio Piet Boon ingeschakeld. Binnen is gebruik gemaakt van subtiele kleurtonen, zien we een robuuste natuurstenen bar en werd een grote glazen overkapping gebouwd. Kortom: bij Hex by Paul & Inge tref je een intieme setting met veel natuurlijk licht.
Consequent goed
De basis “klopt”. Bij Hex in Oudewater zit je hartstikke goed. En dat zorgde ervoor dat Paul en Inge meteen na hun aantreden – vijf jaar geleden – op een steady klantenkring konden rekenen. ‘We hebben bewust gekozen om rustig te beginnen’, vertelt Paul. ‘We doen waar we goed in zijn en dan volgt de rest vanzelf. De nadruk ligt daarbij op consistentie. We willen gasten goed en kwalitatief eten serveren.’ Een ochtend in de keuken bij Hex begint daarom steevast hetzelfde. Het team van chef Paul ontfermt zich over een ambachtelijke bereiding van de basiselementen. Sauzen en soepen staan te pruttelen en de vaste leverancier komt dagelijks langs met verse boodschappen. Chef Paul gelooft in traditionele gerechten, maar dan wel net even wat spannender. ‘We serveren nu gebakken varkenshaas, maar dan wel van het Iberico varken, met een mosterdjus en rendang. En steak tartaar op zijn “Hex” met shittake en soja.’
Ritme
Het goede eten en de gastvrije service werpen duidelijk zijn vruchten af. Want in de regel is Hex ruimschoots op voorhand, op vrijdag- en zaterdagavond volgeboekt. En dan is er nog de middagaanloop met gezellige lunchgasten en koffieliefhebbers. ‘Wij geloven in de kracht van regelmaat. Met uitzondering van de maandag – dan zijn we gesloten – openen we standaard om tien uur onze deuren’, vertelt Inge. ‘Dan beginnen Paul en ik ook. Daar wijken we niet vanaf zodat gasten en medewerkers precies weten wat ze van ons kunnen verwachten. Paul werkt sinds enige tijd de dinsdagavond niet. Dan is hij bij de kinderen. Wat mij de kans geeft om die avonden mee te draaien. Héérlijk vind ik dat. De dinsdag is een betrekkelijk rustige avond waarop ik het team kan coachen. En tips kan geven waar ze op de écht drukke avonden profijt van kunnen hebben. Wij zijn zes dagen per week open. Dat is veel en dat had natuurlijk nooit gekund zonder de betrokkenheid van ons team. Wij zijn graag goed voor hen en zij zijn dat voor ons; dat is duidelijk!’
De droom
Het ondernemersavontuur van Paul en Inge begon pas op latere leeftijd. Beiden werkten van jongs af aan in de horeca; Paul als chef-kok en Inge als gastvrouw, máár een eigen zaak was altijd al de droom. ‘We hebben vaak genoeg samen, tijdens een gezellig etentje buiten de deur, gefantaseerd over het hebben van ons eigen grandcafé of restaurant. Onze wens was daarbij altijd dat gasten gemakkelijk naar binnen kunnen lopen. Dat we laagdrempelig zijn met écht lekker eten en een goede ambiance. Iets meer dan vijf jaar geleden deed die kans zich voor toen de vorige uitbater van Hex wegging. We zochten zelf het contact met de pandeigenaren en we waren er eigenlijk vrij vlot uit. Het feit dat er al zo’n goede basis stond qua interieur helpt natuurlijk enorm. Het starten van je eigen horecazaak is financieel uitdagend, zeker als er nog van alles qua inrichting moet gebeuren. In dit geval konden wij ons bijna volledig storten op hetgeen we het allerleukst vinden: het horeca-aspect. Dat we “al” rond de veertig waren toen deze kans zich voordeed, vinden we niet erg. We hebben ervaring en een duidelijke visie.’
Zakelijk
Bij Hex in Oudewater gaan de zaken goed, maar Paul en Inge blijven graag in beweging. Daarom zijn ze nu alweer bezig met de ontwikkeling van een mooie vergaderruimte. ‘We hebben op de bovenverdieping ruimte over, dus daar willen we graag gebruik van maken’, vertelt Inge. ‘Meestal betreffen onze veranderingen iets kleins – iets in het interieur of een menu-wijziging. Een vergaderruimte opzetten is van een iets grotere orde, maar daarmee kunnen we wel een nieuwe doelgroep aanspreken. We krijgen regelmatig van zakelijke eters te horen dat ze onze menukaart erg waarderen. Na een zoveelste gangendiner, is er soms niets lekkerder dan saté van de Josper houtskoolgrill of de huisgerookte zalm. Met de nieuwe vergaderruimte willen we ruimte bieden aan tien tot twaalf man. We doen niet aan een vast concept, maar bewegen mee met de wensen van onze gasten. En wij geloven: snelheid is ook een kwaliteit. We zijn getraind om goed eten in een bepaald tijdsbestek te serveren. Fijn toch! Dan kun je in alle rust afsluiten met een koffie, likeur of kaasplankje óf gewoon naar huis gaan.’