Philip van Baaren zit al 22 jaar in het vak en begon twaalf jaar geleden met zijn eigen bedrijf: Van Baaren Stukadoors. Philip is een ervaren vakman, net als zijn twee collega’s Simon van der Laar en Hendrie Koenhein. Hij trad in zijn vaders voetsporen en heeft twee van zijn belangrijkste lessen goed in z’n oren geknoopt: “Kom altijd je afspraken na” en “Zorg dat je financieel iets aan het werk overhoudt, anders kun je net zo goed gaan vissen”.
Philip runt al twaalf jaar het mooie bedrijf Van Baaren Stukadoors uit Oudewater, samen met zijn collega’s Simon en Hendrie. Ze weten gedrieën precies wat ze aan elkaar hebben. ‘Hoe ik Hendrie zou omschrijven? Hij is een echte vakman. Hij maakt meters en je hoort hem nooit. Simon werkte al langer voor mijn vader, hij weet daarom wel dat wij een beetje eigenwijs kunnen zijn. Maar hij trekt zich er weinig van aan. Hij doet zijn ding en is net als Hendrie hartstikke goed. Ik heb geprobeerd te werken aan teamuitbreiding, maar dat is zo makkelijk nog niet. We hebben iemand nodig die het bedrijf op de lange termijn kan overnemen, maar de jeugd is moeilijk te enthousiasmeren. Voorlopig redden we het prima zo, maar ik sluit uitbreiding op de lange termijn niet uit.’
Werkzaamheden
Bij Philip lopen de zaken op rolletjes. Hij werkt in opdracht van aannemers, particulieren en bedrijven. ‘Wij zijn allround stukadoors, dat betekent dat we bijna alles doen: van binnen- tot buitenwerk en van luxewoningen tot bedrijfspanden en dan zowel nieuwbouw als verbouw. Een relatief opkomende tak van sport is buitengevelisolatie, omdat het de beste manier is om je huis te isoleren. De allermooiste projecten zijn degenen waarbij het contrast heel groot is. Bijvoorbeeld als een woning een echte metamorfose heeft gehad. Dat is ook direct het mooie van dit werk: dat we aan het eind van de dag precies zien wat onze tijd en energie heeft opgeleverd.’
Insteek
In het begin waren de opdrachten er niet in overvloede. ‘We hebben in het verleden ook weleens samengewerkt met mensen die op vrijdagmiddag nog met het grootste gemak een vervelende mail stuurden. Inmiddels hebben we een naam opgebouwd en beschikken we over fijne, vaste samenwerkingspartners. Maar als je net begint en nieuw in de markt bent, is je insteek anders. Mijn vader heeft een tijd meegemaakt waarin de kwaliteit omhoog moest en de prijs naar beneden. Dat is gelukkig niet meer zo en zoals we ons werk nu mogen doen, zo mag het van mij altijd blijven. We zijn ervaren, we weten heel goed wat we doen en we hebben vertrouwensbanden opgebouwd.’
Dromen
Philip is een ondernemer die houdt van principes. ‘Het hoeft niet altijd perfect, iedereen maakt weleens fouten, maar het gaat erom dat je je eigen missers wél oplost. En dat je er bent, als je er moet zijn. Je afspraken nakomen, dus.’ Als we het thema van deze editie aansnijden bij Philip, en hij over zijn dromen praat, is er één ding wat hij voor de toekomst wenst. ‘Ik hoop dat de Raad van State snel de juiste beslissing neemt en de bouwvergunning voor ons nieuwe bedrijfspand rondkomt. We hebben ons enige tijd geleden ingeschreven voor een nieuw te ontwikkelen industrieterrein: Tappersheul 3 in Oudewater. De nieuwbouw laat echter lang op zich wachten. Onze grond is bedoeld om een nieuwe loods op te bouwen en om een plek te creëren waar we samen kunnen komen. Dat is voorlopig mijn droom. Ambities heb ik niet zozeer. Althans, ik vind dat het woord soms verkeerd wordt gebruikt, in de context dat het nooit “genoeg” is. Wij willen er gewoon iedere dag voor zorgen dat we ons werk goed doen, en dat we tevreden de deur achter ons kunnen sluiten.’
Vakgebied
Philip heeft nooit per se ondernemer willen worden. ‘Maar het was een logisch gevolg. Mijn vader was het zat na de crisis van 2008 en in dat gat ben ik gesprongen. Ik heb zelf ooit een administratieve opleiding gevolgd en ik heb nog even op kantoor gewerkt. Maar dat was niets voor mij, want ik werd rusteloos van het stilzitten. Terwijl de dagen voorbijvlogen als ik in mijn witte kleding op pad was. Dus dan is de keuze snel gemaakt. Wij hebben een prachtig vak! Ja, we moeten goed op ons lijf letten, maar in ons werkveld zie ik weinig collega’s met een langdurige burn-out. We zijn lekker bezig. Wat in ons geval sterk opgaat, is dat hoe beter je bent, hoe leuker het werk wordt! Ik sta er af en toe van te kijken van wat Hendrie, Simon en ik voor elkaar krijgen en in welk tijdsbestek. En daar ga ik nog lang mee door, daar kun je zeker vanuit gaan!’