Zoeken

Culinair genieten onder een historisch dak

Wil je echt bijzonder dineren, dan wel zakelijk, dan wel privé? Dan moet je eigenlijk een keer een tafel reserveren bij restaurant Céline. De locatie, de omgeving, de ambiance, het eten en de service maken het een ervaring die zeer de moeite waard is, en de ietwat hogere prijscategorie meer dan rechtvaardigt.

Het begint al met de route naar het restaurant toe: je rijdt langs appartementencomplexen, voetbalvelden en tennisbanen in Nieuwegein-Rijnhuizen, alvorens je ineens een groen park in rijdt. Via een klein bruggetje (waarbij je je afvraagt of je er wel met een auto overheen mag) rijd je zo het eeuwenoude Fort Jutphaas tegemoet waar Céline zich in bevindt. Je parkeert voor de deur en wordt vriendelijke ontvangen door chef-kok Rick Gresnigt, sommelier Mo El Berkaoui of gastvrouw Sanne de Bie.

Nieuwe eigenaar

Het kan ook voorkomen dat Rick van Bezooijen de deur voor je opendoet. Hij nam het restaurant in 2022 over. Hij is eigenaar van slijterijformule Una Màs en wijnimporteur Heeren van de Wijn en ging met de overname van het restaurant een nieuw avontuur aan. ‘Het is niet zo dat ik altijd al de ambitie had om een restaurant te hebben’, aldus Rick. ‘Het liep gewoon zo. Ik raakte erover in gesprek met de oud-eigenaren en het hele concept sprak me aan. Céline had een goede naam in Nieuwegein en omgeving en wijn maakt natuurlijk een groot onderdeel uit van het restaurant. Er zit ook een prachtige wijnkelder onder. Ik heb eerst twee maanden meegewerkt en ben toen op zoek gegaan naar nieuw personeel. Ik vond al snel een nieuwe chef in Rick en daarna kwam ook Mo aan boord.’

Hoe zou hij restaurant Céline omschrijven voor mensen die het niet kennen? ‘Gewoon een heel mooi restaurant waar je echt een hele avond uit bent. Je gaat hier over het algemeen pas aan het einde van de avond weg en dan heb je een fantastische beleving achter de rug. Daar doen wij met ons team in elk geval alles aan. We hebben de ambitie om het beste restaurant van de regio te zijn en streven dit jaar naar een gastbeoordeling van een 9,8. De omgeving doet natuurlijk ook veel: het historische fort, het park hieromheen, de twee terrassen die we hebben. We nemen onze gasten ook dikwijls mee naar de wijnkelder, die bijna net zo groot is als het hele restaurant. Je waant je echt even in een andere wereld.’

‘Je gaat hier over het algemeen pas aan het einde van de avond weg en dan heb je een fantastische beleving achter de rug’

Het culinaire brein van restaurant Céline:
Rick Gresnigt

Rick Gresnigt is de chef-kok van Céline. Hij is nog relatief jong, maar heeft al een bak ervaring op zak. Door te pionieren met kruiden, specerijen en ingrediënten, zorgt hij voor een ware smaaksafari. ‘Ik wist van jongs af aan al dat ik iets met eten wilde en ging op mijn zestiende de koksopleiding doen. Ik heb alle koksopleidingen doorlopen, tot aan gespecialiseerd kok en patissier. Ik heb bij diverse regionale restaurants gewerkt, ging toen naar restaurant Lute in Oudekerk aan de Amstel, daarna naar HFSLG en vervolgens restaurant Simple in Utrecht. Op mijn 26e was ik chef-kok. Inmiddels zit ik in mijn derde jaar bij Céline waar ik mijn eigen draai mag geven aan het menu. Mijn stijl? Klassiek Frans gecombineerd met wereldse smaken. Dat vind ik een spannende mix. In ons zeven gangen-menu maak je een reis langs verschillende werelden. Denk aan ceviche uit Zuid-Amerika, een tonijngerecht met oud-Hollandse specerijen, wilde cantharellen uit Europa of een Surinaams varkensvleesgerecht. We werken met één chefsmenu, met zowel een vlees- en vis- als een vegetarisch menu. In mijn kookstijl komen ook altijd een bepaalde natuurlijke frisheid en zoetheid terug. Alles is op basis van het seizoen, dus het menu is constant in ontwikkeling.’

Gastvrijheid in persona: Mo el Berkaoui

Een avond uit bij Céline is niet compleet zonder het gastheerschap van maître d’hôtel en sommelier Mo El Berkaoui. Hij zit al 35 jaar in het vak en verstaat de kunst om het de gast naar de zin te maken, met respect voor diens voorkeuren. ‘Als iemand hier binnenkomt, dan maken wij de beleving vanaf een blanco canvas. Die beleving begint al als je hier aan komt rijden. Je ziet van alles, wordt meteen geprikkeld. Ik vind het heerlijk om zulke blijvende momenten te maken. Je kunt overal eten, maar van een moment hún moment maken, dat is de kunst. Daarbij is het overigens niet alleen belangrijk dat de gast het naar zijn zin heeft, maar mijn collega’s ook. Gastheerschap is een gevoel. Je moet luisteren, je inleven en meedoen met iedereen die hierbinnen is. Het belangrijkste is dat de gast met een goed gevoel de deur uitloopt en zegt: ik heb heerlijk gegeten en een fantastische avond gehad. Hier eten is niet vanzelfsprekend, als gastheer moet je dat waarderen en respecteren.’

Zakelijke mogelijkheden

Hoewel restaurant Céline op het eerste oog vooral een restaurant lijkt waar je samen met je partner of familie gaat eten, is er zakelijk gezien ook van alles mogelijk. Rick: ‘Je kunt hier terecht voor een zakelijke lunch, een borrel, een (kerst)diner en zelfs een wijnproeverij in de kelder. Het is mogelijk om een aparte ruimte te boeken voor je eigen groep of zelfs het hele restaurant af te huren. Je kunt bijvoorbeeld ook in de middag vergaderen en aansluitend blijven eten. Ook zakelijk gezien heb je dan net even een andere beleving. En hoewel wij ’s avonds vaak zeven gangen serveren, is het ook mogelijk om kortere menu’s te kiezen, zodat je wat eerder thuis bent.’

 

www.restaurantceline.nl