Zoeken

Mixed-use als toekomst van de werkplek

Huren bij Synderella, een aanbieder van serviced kantoorruimtes, draait om de behoeften van de ondernemer. Niet in een vastgeroest contract, maar in een aanbod dat precies past bij het profiel van de huurder, zodat elke huurder zich kan richten op zijn of haar core business. In een fijne werkomgeving die als thuis voelt. Compagnons Tobias van ’t Hof en Bram van Donselaar leggen hun concept uit, vertellen over trends in de markt én hun plannen voor de toekomst.

Vooral in grote steden popt mixed-use steeds vaker op: gebouwen met een combinatie van werkruimtes, woningen, horeca en werkplekken, om elke vierkante meter beter te benutten. Kantoorruimtes in mixed-use zijn voorzien van goed ingerichte werkplekken, de laatste technologische faciliteiten en komen vaak beschikbaar met een kort of flexibel huurcontract, waarmee een huurder niet vastzit én makkelijk doorgroeit.

Synderella Serviced Offices doet dat op haar eigen manier: ze huren of beheren een gedeelte of een compleet kantoorgebouw en, in samenwerking met de vastgoedeigenaar, voorzien zij het gebouw van een nieuwe indeling, moderne kantoor- en vergaderruimtes, catering-, receptie- en schoonmaakdiensten. De kantoorruimtes komen vervolgens te huur met faciliteiten op flexibele basis, voor zowel mkb-bedrijven als ondernemers in het volledige spectrum, hoofdzakelijk in Amsterdam en Utrecht.

We spreken Bram en Tobias in “Treehouse”, een kantoor aan de oostzijde van de stad Utrecht in kantorenpark Rijnsweerd. De fraaie boom bij binnenkomst weerspiegelt het duurzame karakter van het gebouw, wat terugkomt in de hoogwaardige klimaatbeheersing, de open en gesloten vergaderruimtes, presentatiezalen en het vele groen binnen en buiten. Tobias: ‘Wij willen dat onze klanten zich thuis voelen en roepen: “ik zit in Treehouse” en niet in een kantoor van Synderella. Het moet aanvoelen als hun eigen kantoor en niet dat van ons.’ Bram: ‘De faciliteiten van Treehouse zijn gericht op de moderne werkplek: het kantoor is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het ov, het heeft een receptie mét koffiebar, een restaurant, deelfietsen en een gym. De service van elk kantoorgebouw spitsen we dan ook persoonlijk toe op de wensen van onze klanten.’

Space as a service

Tijdens zijn master aan de VU (organisatiekunde) bleef Bram parttime beheerder bij een belegger en liep een vriend tegen het lijf die tijdens een aanhuur-traject voor een klant van hem de faciliteiten van een gebouw in beheer kreeg. Toen de hoofdhuurder vertrok en de onderhuurders een partij zochten om de dienstverlening over te nemen, ontstond Synderella Real Estate Facilities. De dienstverlening bestond uit de receptie, vergaderruimten en de catering. Alles met een focus op persoonlijke dienstverlening, zogezegd “space as a service”. Bram en zijn compagnon en goede vriend Tobias – met een bedrijfseconomische achtergrond – hielpen Synderella groeien en namen het in 2015 over, destijds met twee vestigingen: aan de Zonnebaan en de Savannahweg in Utrecht, Lage Weide.

Tobias: ‘De “Syn” in Synderella staat voor de synergie van de services en diensten. Daaronder valt ook de schoonmaak, waarmee Synderella een knipoog maakt naar het bekende sprookje. Van dienstverlener hebben we ons ontwikkeld naar een full service flex-office concept, waarbij we per gebouw kijken wat wenselijk is, wat bij de regio past én bij onze klanten. We zijn niet zo strikt als sommige van onze concurrenten, waar een model op meerdere locaties wordt gekopieerd. We kijken per gebouw wat er bij onze huurder past, waar de behoefte ligt en doen dat voor een groot gedeelte white label: het is dan “Treehouse” of “The Grid”, en niet Synderella.

Zestien locaties

Inmiddels telt Synderella zestien locaties, met als nieuwste project “District West” in Amsterdam, bij het oude Telegraafterrein. Bram: ‘Het Mediahuis (moedermaatschappij van Telegraaf) heeft een deel van het kantoor afgestoten en ook de oude drukkerij wordt herontwikkeld. Begin juni werd onze verdieping casco opgeleverd en inmiddels werkt onze aannemer aan de indeling, zodat wij in augustus kunnen verhuren. Een goed voorbeeld van een volledige renovatie waar wij vanaf de start betrokken zijn, de hospitality verzorgen voor het gehele gebouw en met een vergelijkbare indeling als bij Treehouse ons verhuurmodel toepassen.’

Huren met een flexibele schil

Het thuiswerken kwam door corona in een versnelling, maar de vraag naar kantoorruimte werd er niet minder op. Tobias: ‘Het sociale aspect van werken is voor veel mensen belangrijk en op sommige momenten moet je júist bij elkaar zijn om betere prestaties te leveren. Je ziet dan ook dat veel grote organisaties bij ons een flexibele schil huren mét de optie voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes, waar ze bijvoorbeeld één keer per week met een grote groep bij elkaar komen. Ze hoeven dan niet vijf dagen alle kantoorruimte te huren. Daarbij huren ze het bijvoorbeeld voor één jaar in plaats van vijf, zodat ze makkelijk op- en af kunnen schalen. Die flexibiliteit spreekt veel ondernemers aan’.

Het toekomstperspectief is om op termijn ook voor een stukje aan de andere kant te zitten, om vastgoed te verwerven. Bram: ‘Dat wij een deel van het pand in bezit hebben. Je hebt dan je eigen product wat je meeneemt en daar sta je natuurlijk honderd procent achter. Over die toekomst zijn we zeer optimistisch: de markt is in beweging en de vraag naar flexibele kantoorruimte trekt aan.’

 

www.synderella.nl