Jan Henk van der Velden is sinds augustus 2017 directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. Het Utrecht Science Park is met meer dan 28.000 werknemers (en meer dan 55.000 studenten)het grootste sciencepark van Nederland. 0610414847 [email protected]
Hoe komen we tot een duurzame samenleving? Dat is ook voor de partners op het Utrecht Science Park een grote uitdaging. De deskundigheid van onze partners wordt nationaal en ook internationaal op veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid ingezet.
Natuurlijk is het daarbij ook een uitdaging om voor de eigen organisaties stappen in verduurzaming te zetten. Daaraan kan circulair gebruik van producten bijdragen.
Zo is er op het Utrecht Science Park een groot aantal laboratoria waar veel geavanceerde apparatuur en grote hoeveelheden vloeistoffen en disposables worden gebruikt. Veel machines en producten worden intensief gebruikt. Maar als dat niet (meer) het geval is omdat bijvoorbeeld een project is afgerond of voor een specifiek onderzoek modernere apparatuur wordt aangeschaft, kan deze apparatuur nog erg goed bruikbaar zijn voor collega-onderzoekers of partners. Omdat men zich hiervan onderling vaak niet bewust is, is door de Utrecht Science Park-partners in het Sustainable Labs-overleg een mooi initiatief ontstaan: The Laboratory Exchange Platform Utrecht Science Park (LABEX).
Deze applicatie is vanuit de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht ontwikkeld om vraag en aanbod van
herbruikbare labproducten zichtbaar te maken en maakt zo overdracht (gratis, verkoop, verhuur of gedeeld gebruik) van deze materialen mogelijk. Zo draagt dit platform bij aan meer circulariteit, minder afval en minder kosten voor bijvoorbeeld onderzoekers en start-ups.
Vanaf 1 januari gaat het platform van start met een pilot van drie maanden waarbij zes grote Utrecht Science Park-partners zullen
proefdraaien. De applicatie komt nadien beschikbaar voor alle onderzoeks- en onderwijsinstellingen en bedrijven die op het Utrecht Science Park gehuisvest zijn.
De ontwikkeling van deze applicatie is een mooi voorbeeld van samenwerking op het Utrecht Science Park tussen diverse
kennisinstellingen, onderzoeksinstellingen en bedrijven en ook hoe door de mensen die zelf in de labs werken mogelijkheden worden gezien om aan circulair gebruik bij te dragen. En natuurlijk ook heel mooi hoe daadwerkelijk actie is ondernomen om dit platform te ontwikkelen waardoor producten die anders niet meer zouden worden gebruikt in de etalage zullen worden gezet.
Kortom: laaghangend circulair fruit op het Utrecht Science Park, dat bijdraagt aan een duurzamere wereld.