fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

ROLF

Rolf Verschure, vennoot bij Lekx Kok & Geerlofs Accountants, is een betrokken accountant voor zijn klanten. Daarnaast zet hij zich in voor ondernemend Woerden. r.verschure@lkg-accountants.nl

WAT KAN ER WEL!

18 mei 2021 | 3 minuten lezen

Bij het schrijven van deze column zitten wij in de gedeeltelijke lockdown waarbij diverse organisaties worden beperkt in de bedrijfsvoering. De organisaties die wel doorkunnen, dienen zich ook aan te passen om de besmettingen te voorkomen.

Kortom, iedereen heeft last van de maatregelen. Wat het meest vervelend is, is dat je als ondernemer naar voren wilt kijken. Naar voren kijken maakt ondernemen leuk en boeiend. Je kunt invloed uitoefenen op hoe zaken gaan verlopen. Omdat er geen/beperkt uitzicht is, is dat moeilijker. Ik spreek ondernemers die het niet meer weten, ze staan geparkeerd. Deze gedeeltelijke lockdown kost meer energie dan de eerste. Ik zie het als mijn rol om juist hierover het gesprek aan te gaan. Het motto daarbij is “Wat kan er wel!” Doel hierbij is om onzekerheid weg te nemen.

‘Is de toekomst onzeker,
kijk dan juist naar wat er wel kan’

De gesprekken gaan twee kanten op: blik naar voren en wat als je weer verder kan. Hierbij zijn er aandachtspunten, waaronder personeel. Houd rekening met het gegeven dat ook het personeel zal moeten wennen als er weer meer kan. De automatismen zijn verdwenen. Het is net als de start van de voetbalcompetitie na de winterstop, de vertrouwde processen lopen in het begin stroever. Wees daarop voorbereid. Ga kijken hoe je dat zo effectief mogelijk kan laten starten.
Andere gesprekken gaan ook over de toekomst. In sommige gevallen een onzekere, maar het is zaak hierbij stil te staan. Wat kom je straks tegen en hoe vlieg je dat aan? Als gekozen wordt voor voortzetting, dan zal gekeken moeten worden naar de financiële positie. Hoe reëel is het dat de kasstroom straks voldoende is om de verplichtingen te kunnen betalen? De schuldenlast stijgt in veel gevallen onder andere door uitstel van de te betalen belasting.

Zijn de verplichtingen te hoog dan wordt ook gekeken naar wat er wel kan. Een crediteurenakkoord is zo’n mogelijkheid. Recent is door de Kamer een wet aangenomen, waardoor het mogelijk is een onderhands crediteurenakkoord af te dwingen, vanaf 1 januari aanstaande, buiten faillissement om. De onderneming moet dan op zichzelf winstgevend zijn, maar kan door de zware schuldenlast of te hoge structurele kosten niet aan haar verplichtingen voldoen. Via de rechtbank kan worden afgedwongen dat partijen hieraan gehouden worden. Dit zet de deur open om te onderzoeken wat mogelijk is.

In alle gevallen waarbij covid impact heeft op uw bedrijf, focus u op: “wat kan er wel!” Daar kom je verder mee.

OntwikkelingenDienstverleningAccountancyWoerden